Pressemelding 1. desember kl. 16.20

De siste dagene har 5 personer testet positiv på covid 19 i Oppdal. 4 av disse har vært deltakere på landbruksmesse i Lillestrøm sist helg. De er alle fullvaksinerte.

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


De smittede er isolert i 5 døgn regnet fra da de oppdaget symptomene, og nærkontakter er varslet. Flere av nærkontaktene har tilknytning til skoler/barnehager, og koronagruppen har valgt å gi faglige råd som er noe strengere enn nasjonale føringer. Dette blir gjort for å forsøke å hindre spredning av smitte inn i skoler/barnehager og videre til helsevesenet. Dersom det blir mye smitte i skoler/barnehager, så vil det medføre økt fravær i andre sektorer ved at foreldre blir hjemme og evt. syke.

Følgende råd er gitt til nærkontakter:

  • Husstandsmedlemmer er bedt om å ta en selvtest så snart som mulig og teste daglig med selvtest i 7 døgn fra siste kontakt med den smittede.
  • Andre nærkontakter er bedt om å ta en selvtest på dag 3 og dag 5 etter siste kontakt, og testing utover dette dersom de får symptomer. Alle nærkontakter bør være observante på symptomer i 10 døgn etter siste kontakt.

Koronagruppen vil også anbefale at alle som har vært på landbruksmesse i Lillestrøm sist helg tar en selvtest fredag 3. desember på morgenen. Dette gjelder også de som tidligere har testet negativt.

Regjeringen kom i går med nye regler og anbefalinger knyttet til covid 19.

De nye reglene er:

  • Husstandsmedlemmer til en som er smittet må holde seg hjemme i karantene til vedkommende har svar på en negativ test (gjelder også tilsvarende nære, f. eks kjærester, som ikke bor sammen.) Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. Vaksinerte kan ved negativ test gå ut av karantene, men plikter å teste seg på nytt senest etter sju dager. Uvaksinerte kan ved negativ test gå ut av karantene, men plikter å teste seg daglig i syv dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. Barn som bor sammen med en som er smittet er ikke pliktet å teste seg, men det er en anbefaling.
  • De som er smittet av covid-19, må være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om vedkommende er vaksinert eller ikke. I tillegg må en ha vært feberfri i 24 timer før isolasjonen kan avsluttes.

Nasjonale anbefalinger:

  • Bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
  • Bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.
  • Det anbefales å jevnlig teste skoleelever i områder med økende smittespredning og høy belastning i helse- og omsorgstjenesten.
  • Regjeringen ber om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt brukt av hjemmekontor.

Koronagruppen anmoder nå om at alle i Oppdal bruker munnbind i møte med helse- og omsorgstjenesten, i taxi og i butikker der det ikke er mulig å holde avstand.


Publisert: 01.12.2021
Sist endret: 01.12.2021 16.47